DutchGermanEnglishFrench
Terug naar het overzicht

8 stappen voor de verzorging van een gezonde hondenvacht...

14-11-2018 11:06

8 stappen voor de verzorging van een gezonde hondenvacht...

Naast het vriendelijke karakter van je hond...

Is zijn zijdezachte vacht waarschijnlijk één van zijn meest fantastische eigenschappen. Maar die mooie zachte vacht kan ook één van zijn meest uitdagende eigenschappen zijn. Langharige vachten hebben de neiging om snel te vervilten en klitten te ontwikkelen. Vooral langharige honden die graag zwemmen ontwikkelen problemen met hun vacht. Vilt en klitten verwijderen uit de vacht van je hond kan erg lastig zijn en vaak is het ook een onaangename ervaring voor je hond. Wij geven je daarom graag advies. Een goede handleiding en de juiste hulpmiddelen voor hondenverzorging zijn echt het halve werk.

 

Tips voor het verzorgen van je hond

Het verwijderen van vilt en klitten kan behoorlijk lastig zijn, vooral als je een hond hebt die niet stil wil staan. Gevoelige honden zullen het bovendien niet prettig vinden dat je aan hun vacht trekt en zullen daarom je verzorging niet snel accepteren. Als je je hond wilt helpen om het onderhouden van zijn vacht te zien als iets aangenaams kun je overwegen wat lekkere hapjes achter de hand te houden.

 

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Daarom is de beste aanpak van vachtonderhoud het dagelijks schoonhouden van de vacht om te voorkomen dat zich vilt ontwikkelt. Klitten zijn meestal eenvoudig te vermijden door regelmatige verzorging. Zowel honden met een fijne vacht als honden met een langharige vacht met een dikke onderlaag zullen snel last krijgen van vervilting als ze niet regelmatig worden geborsteld. Zeker als je hond van het buitenleven houdt, want dan zal hij waarschijnlijk bramen, stokken en bladeren oppikken die zijn vacht nog sneller kunnen laten vervilten.

 

Heeft jouw langharige hond vilt en klitten ontwikkeld? Ga er dan direct mee aan de slag voordat de situatie compleet uit de hand loopt!

 

Acht stappen om vervilt hondenhaar te ontwarren

 

1. Verzamel goed gereedschap. Om vervilting en klitten te verslaan heb je het juiste gereedschap nodig. Een anti-klit tool, een ontviltingsborstel en een slicker brush zijn je beste vrienden als je vervilting en klitten aan wilt pakken. Je vindt ze bij de dierenwinkel of online.

 

2. Zorg voor goede producten. Wil je het ontwarren van zowel het vilt als de klitten eenvoudiger maken voor jezelf en je harige vriend? Kies dan voor de beste producten. Cowboy Magic® Detangler & Shine helpt je direct de haren los te maken die verstrikt zijn geraakt in vilt en klitten. Na het verwijderen van deze klitten en vervilting is het verstandig je hond te wassen. Zorg er daarom voor dat je ook Cowboy Magic® Rosewater Shampoo en Rosewater Conditioner in de buurt hebt.

3. Speur vilt en klitten op. Borstel je hond met de gladde borstel om klitten en vilt te lokaliseren. Vervilting ontstaat vaak onder de oren, onder de nek, onder de buik en langs de achterpoten.

 

4. Breng anti-klit aan.Ontklit het haar door Detangler & Shine aan te brengen op het vervilte haar en de klitten. Wrijf de anti-klit goed in de vacht zodat het de kans krijgt goed het probleemgebied binnen te dringen.

5. Gebruik je vingers. Werk het vervilte haar of de klit met je vingers uit door het haar beetje bij beetje uit elkaar te trekken en zachter te maken. Het is een nauwgezet werkje, maar je inspanningen zullen zeker hun vruchten afwerpen als je volhoudt. Lukt het je niet om het vilt te verwijderen nadat je er een ruime tijd mee bezig bent geweest? Gebruik dan de ontviltingsborstel om er doorheen te snijden. Zorg er wel voor dat je in de richting snijdt waarin het haar groeit.

6. Gebruik je penseel. Heb je zoveel mogelijk van het vilt of de klit verwijderd? Gebruik dan een penseel om je taak te voltooien. Borstel bij klitten voorzichtig een paar haartjes tegelijk om ze te scheiden van de rest van de wirwar. Bij vilt borstel je in de richting waarin het haar groeit. Voeg zo nodig Detangler & Shine toe om de haren verder los te maken.

7. Doe je hond in bad. Heb je zoveel mogelijk van het vilt en de klitten verwijderd? Geef je hond dan een bad. Zorg er wel voor dat al het vilt en de klitten verdwenen zijn voordat jeje hond nat maakt. Water verergert namelijk de warboel en dat maakt het nog lastiger een klit te ontwarren. Gebruik Rosewater Shampoo om je hond te wassen en daarna Rosewater Conditioner. Zo zorg je er voor dat er zich niet opnieuw klitten ontwikkelen tijdens het afdrogen van je hond. 

 

8. Voorkom nieuwe problemen. Om te voorkomen dat er nieuwe klitten en vilt ontstaan breng je Detangler & Shine aan op de vacht van je hond als hij helemaal droog is. Zwemt je hond graag? Verzorg zijn vacht dan ook vlak voordat hij het water in gaat met de Detangler & Shine. Zo voorkom je nieuwe klitten en vervilting.

 

Heb je het haar van je hond verwaarloosd en heeft hij echt een slechte vacht door vervilting en klitten? Ga dan naar een professionele trimmer om hem te laten scheren. Heb je zelf een goed scheerapparaat en weet je hoe je dat het best gebruiken kunt, dan doe je het natuurlijk zelf.

Als je de vacht heel kort knipt kun je opnieuw beginnen en voorkomen dat vilt en klitten in de eerste plaats ontstaan. Heeft je hond echter huidirritatie ontwikkeld of zweertjes als gevolg van al het stof in zijn vacht, gebruik dan de huidverzorgingsproducten van Vetericyn.

 

Met het juiste gereedschap engoede producten die voor het grijpen liggen en een goed verzorgingsplan voor de verzorging van je hond houd je vilt en klitten op een afstand. Zelfs als je hond daar gevoelig voor is. Je hond zal zich met jouw extra inspanningen gelukkiger voelen en jij zelf ook.